Portal Pszczelarski

Chaber górski – roślina miododajna

Na zdjęciach: Chaber górski (Centaurea montana L.). Źródła zdjęć: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Berg-Flockenblume01.jpg i pl.wikipedia.org/wiki/Plik:0_Centaurea_montana_-_Centaur%C3%A9e_des_montagnes_(1).JPG. Autorzy zdjęć: Rotatebot i Jean-Pol GRANDMONT

chaber górski Centaurea montana L. roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina ozdobna wydajność miodowa pożytki wydajność miodowa chabra górskiego wydajność pyłkowa chabra górskiego cechy charakterystyczne chabra górskiego występowanie chabra górskiego uprawa chabra górskiego

Chaber górski – roślina miododajna

Chaber górski (Centaurea montana L.) jest bardzo popularną rośliną ozdobną. W warunkach naturalnych występuje głównie na terenach górskich. Jako roślina uprawna jest spotykana w ogrodach, na działkach oraz na poletkach przy pasiekach jako roślina miododajna.

Ciekawym zjawiskiem u chabra górskiego jest dwukrotne kwitnienie w jednym sezonie, dzięki czemu jest podwójnym pożytkiem dla pszczół i innych owadów żywiących się nektarem i pyłkiem kwiatowym. Lubi stanowiska ciepłe, ale nie do końca słoneczne – najlepiej czuje się w półcieniu. Jednak w naszych warunkach klimatycznych dobrze rośnie praktycznie wszędzie – zarówno na glebach żyznych i wilgotnych, jak i bardziej suchych.

Jako klasyczny kwiat, chaber górski nie osiąga imponujących rozmiarów, dorasta zaledwie do pół metra wysokości. Jego łodyga jest sztywna, wzniesiona i owłosiona filcowato. Liście są barwy jasnozielonej, podłużnie lancetowate. Kwiaty chabru górskiego są zebrane w koszyczki. Maja barwę niebieską lub fioletowo-niebieską. Przyciągają pszczoły swoim intensywnym kolorem oraz delikatnym, słodkim aromatem. Chaber górski kwitnie dość wcześnie, bo w maju i w czerwcu. Drugie kwitnienie odbywa się natomiast w sierpniu. Świetnie uzupełnia pożytki w sytuacji, gdy inne rośliny pożytkowe rozpoczynają kwitnienie dużo później. Wydajność miodowa chabru górskiego, w zależności od środowiska i rodzaju gleby, kształtuje się na poziomie od 200 do 400 kg z jednego hektara pożytku. Wydajność pyłkowa też jest bardzo duża. Nic więc dziwnego, że pszczelarze coraz chętniej wysiewają chaber górski w pobliżu swoich pasiek.

Nasiona chabru górskiego można wysiewać zarówno w rozsadniku, jak i bezpośrednio na miejscu docelowym na poletku pszczelarskim. Chaber powinien być wysiewany w rzędach oddalonych od siebie o co najmniej 40 cm. Roślina bardzo dobrze kiełkuje i wegetuje nie tylko na dobrych glebach, ale też na nieużytkach.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 26

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7834

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Bigos z miodem

Domowa musztarda z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym