Portal Pszczelarski

Linia pszczół: Victoria

Na obrazku: Linia pszczół: Victoria. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół Victoria linia pszczół Victoria

Linia pszczół: Victoria

Linia pszczół Victoria doskonale sprawdza się w różnego typu pasiekach na terenie całej Polski. Jest selekcjonowana w trzech, różniących się od siebie typach użytkowych, dzięki czemu pszczelarze mogą wybrać taki typ, który będzie najlepiej dostosowany do ich indywidualnych potrzeb.

Pierwszym typem linii Victoria jest typ użytkowy intensywny. Pszczoły tego typu są przeznaczone do prowadzenia gospodarki intensywnej, także wędrownej. Bardzo dobrze zimują, także w warunkach ostrej lub przedłużającej się zimy. Na wiosnę bardzo szybko dochodzą do pełnej siły rodziny. Wykorzystują już bardzo wczesne pożytki. Świetnie czują się na pożytkach bardzo intensywnych, na przykład na dużych plantacjach gryki czy rzepaku. Zapasy gromadzą w nadstawkach, są bardzo przydatne w gospodarce wielkokorpusowej. Pszczoły Victoria typu użytkowego intensywny są bardzo łagodne i spokojne. Nie wykazują agresji nawet przy gorszej pogodzie czy podczas przerwy w pożytkach. Są nierojliwe oraz bardzo podatne na wszelkie zabiegi przeciwrójkowe. Wykazują też dużą odporność na grzybicę.

Drugim typem linii Victoria jest typ użytkowy spadziowy. Cechuje go dobre wykorzystanie wszystkich pożytków w sezonie, zarówno nektarowych i spadziowych. Pszczoły tego typu dobrze zimują nawet, jeśli zima jest długa i ostra. Po zimie osyp jest niewielki. Po zimie następuje u nich szybki rozwój, dzięki czemu wykorzystują wczesne wiosenne pożytki, przede wszystkim rzepak. Typ użytkowy spadziowy wykorzystuje z pełną siłą pożytki spadziowe na przełomie sierpnia i września. Duża siła rodziny pod koniec lata związana jest z nierojliwością opisywanego typu pszczół oraz ich skłonnością do ograniczania czerwienia matek. Typ użytkowy spadziowy lubi gromadzić zapasy w nadstawkach. Wykazuje dużą odporność na choroby wywoływane przez grzyby oraz choroby pospadziowe. Pszczoły są łagodne, a ich nastrój nie zmienia się w zależności od pogody. Podczas przeglądów również nie wykazują agresji, spokojnie siedzą na ramkach, nie wzbijają się powietrze i nie spływają po ramkach w dół.

Trzecim typem pszczoły Victoria jest typ użytkowy amatorski. Pszczoła tego typu jest bardzo miodna i szybko dochodzi do pełnej siły rodziny na wiosnę. Dzięki temu wykorzystuje już wczesne pożytki, jednak z taką samą mocą wykorzystuje pożytki późne. Podczas bardzo intensywnych pożytków pszczoły tego typu ograniczają matki w czerwieniu. Zapasy miodu gromadzą w nadstawkach, mają też skłonność do gromadzenia pierzgi na rozległej powierzchni plastrów. Pszczoły omawianego typu dobrze zimują, są odporne na grzybicę. Mają łagodny charakter, nie wykazują skłonności do rójki. A jeśli pojawiają się pierwsze objawy nastroju rojowego, dają się z niego bardzo łatwo wyprowadzić. Podczas przeglądów nie sprawiają kłopotów. Gdy jest ciepło i słonecznie, przegląd można wykonać bez konieczności używania podkurzacza.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15958

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Projekt Bzykająca Przyczepka