Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: SK

Na obrazku: Linia pszczół car: SK. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car SK SK

Linia pszczół car: SK

Pszczoła kraińska linii SK świetnie sprawdzi się w każdej pasiece. Jest bardzo miododajna, plenna i doskonale radzi sobie w warunkach pożytkowych i klimatycznych w różnych regionach naszego kraju.

Pszczoły linii SK są szaro ubarwione, dotyczy to zarówno matek, jak i robotnic oraz trutni. U niektórych osobników mogą występować rudawe tergity, nie jest to jednak cecha dziedziczna. Wykorzystują różne rodzaje pożytku, w zależności od jego dostępności na danym terenie. Pszczoły omawianej linii bardzo dobrze zimują przy wykorzystaniu niewielkich ilości zapasów. Na wiosnę osyp jest nieduży, a pszczoły mają dużą dynamikę rozwoju. Szybko powracają do pełnej siły rodziny i natychmiast rozpoczynają loty pożytkowe.

Rojliwość pszczół linii SK jest średnia, czyli nastrój rojowy zdarzać się może. Kiedy się pojawi, należy go rozładować poprzez dokarmienie (jeśli przyczyną jest chwilowy brak pożytku) lub powiększenie gniazda (gdy przyczyną nastroju rojowego jest zbyt ciasne gniazdo). Jeżeli pojawia się długotrwała przerwa w pożytku, matki po pewnym czasie automatycznie przerywają czerwienie.

Pszczoły kraińskie linii SK są bardzo łagodne i spokojne. Dobrze trzymają się ramek. Przeglądy w ulu można wykonywać praktycznie zawsze, bez względu na porę dnia czy pogodę. Nawet, gdy nie ma słońca i jest wietrznie, pszczoły linii SK nie wykazują jakichkolwiek oznak agresji czy złośliwości. Omawiana linia może być hodowana zarówno przez doświadczonych pszczelarzy, jak i amatorów, którzy dopiero zaczynają ćwiczyć się w sztuce pszczelarskiej.

Pszczoła SK jest bardzo miodna, produkuje duże ilości miodu bez względu na pogodę. Ma też wysoce rozwinięte zachowania higieniczne – utrzymuje porządek w gnieździe i dba o to, by nie znajdowały się w nim martwe osobniki czy czerw wykazujący porażenie jakąś chorobą. Dzięki temu jest to linia bardzo żywotna i odporna na występowanie chorób pszczół.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7729

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Kurczak w różowej marynacie

Ryż cytrynowy z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.