Ekonomika pszczelarstwa - zarządzanie gospodarstwem pasiecznym

Na zdjęciu: produkty pszczele. Źródło zdjęcia: img1.tradeget.com/shivgramoudyog/IF6HIW7C1honey_honey_bee_products.jpg
Zarządzanie gospodarstwem pasiecznym
Z punktu widzenia ekonomiki pszczelarstwa równie ważne jak znajomość i wdrażanie zasad ekonomii, jest także umiejętne zarządzanie gospodarstwem pasiecznym. Trzeba do tego podejść jak do każdej innej firmy, oczywiście z uwzględnieniem specyfiki czy sezonowości branży. Dobre zarządzanie gospodarstwem to nie tylko dbanie o dobrostan pszczół, ale też odpowiednie podejście do ich produktu, czyli miodu i innych wytworów pszczelich. Chodzi bowiem nie tylko o to, by produkt wytworzyć, ale też by go sprzedać z zyskiem – czyli tak, by zrekompensować sobie poniesione wydatki i by jeszcze pozostała z tego nadwyżka.
Pszczelarz, któremu zależy na rentowności pasieki, powinien przede wszystkim postawić na innowacyjność w zarządzaniu gospodarstwem pasiecznym. Ciągłe dostosowywanie się do potrzeb bardzo zmieniającego się rynku jest bowiem konieczne, aby utrzymać się na tym rynku. Pszczelarz musi uczyć się jednocześnie zarządzania, marketingu, ekonomii i prawa. Innowacje w gospodarstwie pasiecznym mogą dotyczyć nie tylko samego produktu, ale też wykorzystywanych narzędzi, strategii marketingowej firmy i innych procesów realizowanych w firmie.
Innowacyjność w gospodarstwie pasiecznym może być prostą drogą do takich oszczędności, które nie prowadzą do obniżenia jakości. A to sprzyja rozwojowi gospodarstwa jako dobrze prosperującej firmy, przez co przyczynia się do wzrostu poziomu życia jego właścicieli. [2]
Znawcy tematu upatrują w takich dobrze rozwijających się gospodarstwach szansę na rozwój całego rynku pszczelego. Tempo tego rozwoju jest jednak w dużym stopniu uzależnione także od przepisów prawa i polityki państwa. A z tym bywa różnie – biurokracja, która dotyka pszczelarzy chcących sprzedawać swój produkt bezpośrednio w pasiece sprawia, że wielu dobrych hodowców odpuszcza sobie wędrówkę po urzędach i pozostaje przy hodowli i produkcji na własne potrzeby.
Opracowano na podstawie:
1. Janusz Cichoń, Jerzy Wilde, Opłacalność produkcji pasiecznej w Polsce, „Biuletyn Naukowy” 2002, nr 18, 137-139
2. Lucyna Palicka, Innowacyjne gospodarstwo pasieczne, www.wodr.poznan.pl, 2.11.2014 r.
Zobacz również:
Ekonomika pszczelarstwa - mikro i makro podejście do pszczelarstwa
Liczba wyświetleń artykułu: 4859
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Bartnik Postępowy: Z pasieki doświadczalnej w Jaremczu (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Wyposażenie pasieczyska oraz wybór rasy i linii pszczół
Ważne wskazówki na temat wyposażenia pasieki i wyboru rasy i linii pszczół Joanna Baran
Niemieccy ekolodzy krytykują prywatny boom na pszczoły
Pszczelarstwo miejskie coraz popularniejsze w Niemczech Edyta Glebocki
W Halstenbek udusiło się 40 000 pszczół
Kolejny akt wandalizmu w Niemczech Edyta Glebocki
Pasieki badawcze, czyli co wiemy dzięki pszczołom
Czym są pasieki badawcze i jakie korzyści niesie biomonitoring? Joanna Baran
Kamil Baj - wywiad z pszczelarzem
Wywiad z Kamilem Bajem z Pszczelarium Joanna Baran
Jak zaplanować założenie pasieki?
Zakładanie pasieki - planowanie Portal Pszczelarski













