Portal Pszczelarski

Ziołomiody – produkty pszczele

Na zdjęciu: miód i zioła. Źródło zdjęcia: miodswiece.w.interia.pl/images/temp/ziolomiody.png

ziołomiody ziołomiód produkt pszczeli pożywka właściwości ziołomiodów skład chemiczny ziołomiodów ziołomiód aloesowy ziołomiód pokrzywowy ziołomiód aroniowy ziołomiód sosnowy ziołomiód głogowy ziołomiód rumiankowy ziołomiód brokułowy ziołomiód miętowy ziołomiód nagietkowy smak ziołomiodu

Ziołomiody to, wbrew pozorom, nie są miody, wytwarzane przez pszczoły z pożytków, na których rosną popularne zioła. Takie produkty nazywałyby się po prostu miodami ziołowymi. Nazwa ziołomiody wskazuje natomiast na nieco sztuczne pochodzenie produktu.

Pochodzenie ziołomiodów nie jest, co prawda, całkowicie naturalne, jednak nie oznacza to, że mają one mniej właściwości zdrowotnych. Wręcz przeciwnie – łączą w sobie pozytywne właściwości miodów i ziół leczniczych. Jak powstają? Pierwszym elementem jest wytworzenie z ziół odpowiednich wyciągów, które później łączy się z cukrem i w formie takiej pożywki podaje się pszczołom.

Czym się różni skład chemiczny ziołomiodów od zwykłych miodów? Podstawowy skład praktycznie niczym. Tak samo zawierają wodę, węglowodany, związki azotowe, kwasy czy enzymy. Różnica pojawia się na poziomie biopierwiastków – ilość mikroelementów, makroelementów i witamin jest w ziołomiodach dużo wyższa niż w naturalnych miodach. Ma to oczywiste przełożenie na ich właściwości lecznicze i profilaktyczne. Zawartość najważniejszych dla człowieka biopierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk jest aż dziesięć razy wyższa. Regularne spożywanie ziołomiodów może mieć na nasz organizm dużo lepszy wpływ niż suplementy apteczne.

Wybór ziołomiodów jest naprawdę szeroki – bez problemu w sklepach zielarskich czy ze zdrową żywnością dostaniemy co najmniej kilkanaście rodzajów, między innymi: aloesowy, pokrzywowy, aroniowy, sosnowy, głogowy, rumiankowy, brokułowy, miętowy, nagietkowy. W smaku każdego z ziołomiodów bez problemu odnajdziemy nutę, która pozwoli nam ocenić, jakie wyciągi czy pożywki roślinne były podawane pszczołom.

Opracowano na podstawie:
Bogdan Kędzia, Znaczenie ziołomiodów w lecznictwie, „Postępy fitoterapii” 2010, nr 4, s. 229-235

Zobacz również:

Właściwości ziołomiodów

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5771

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-12-28 09:15:14

A coś więcej o rodzajach ziołomiodów można poczytać? Konkretnie chodzi mi o właściwości lecznicze

emil 2013-12-31 13:19:09

Myślę, że z czasem będziemy systematycznie umieszczać artykuły, które będą cieszyć się popularnością wśród Czytelników.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower! w Polsce i za granicą

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Pasta miodowo-miętowa

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe