Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018
Miód z Pasieki Na ogrodzie Wacława Piędla otrzymał I miejsce podczas XVII Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2017", który odbył się w Strzegocicach koło Pilzna (województwo podkarpackie).
Kapituła konkursowa, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, postanowiła przyznać pierwsze miejsce Wacławowi Piędlowi za miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu.
Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki. Przez rolników uważana za chwast, a przez pszczelarzy za roślinę miododajną. Miód z nawłoci charakteryzuje się jasnożółtą barwą i wyjątkowym, bardzo przyjemnym zapachem. Miód nawłociowy stosuje się w leczeniu układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów. Ma zastosowanie również w przypadku przeziębień i infekcji dróg oddechowych.
Nagroda, którą otrzymał pan Wacław Piędel upoważnia go do ubiegania się do otrzymania prestiżowej nagrody "Perła 2018", która wręczana jest podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Pasieka posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.
Liczba wyświetleń artykułu: 3002
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2017-07-24 17:58:53