Portal Pszczelarski

Wacław Piędel o krok od zdobycia Perły 2018

pszczelarstwo podkarpackie Wacław Piędel Pasieka Na Ogrodzie miód nawłociowy miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu

Miód z Pasieki Na ogrodzie Wacława Piędla otrzymał I miejsce podczas XVII Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2017", który odbył się w Strzegocicach koło Pilzna (województwo podkarpackie).

Kapituła konkursowa, której przewodniczyła Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, postanowiła przyznać pierwsze miejsce Wacławowi Piędlowi za miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu.

Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki. Przez rolników uważana za chwast, a przez pszczelarzy za roślinę miododajną. Miód z nawłoci charakteryzuje się jasnożółtą barwą i wyjątkowym, bardzo przyjemnym zapachem. Miód nawłociowy stosuje się w leczeniu układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów. Ma zastosowanie również w przypadku przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Nagroda, którą otrzymał pan Wacław Piędel upoważnia go do ubiegania się do otrzymania prestiżowej nagrody "Perła 2018", która wręczana jest podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich. Pasieka posiada już jedną taką "Perłę", którą kapituła konkursu przyznała w 2015 roku za miód z facelii.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3002

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-07-24 17:58:53

Nie pozostaje nic innego jak tylko trzymać kciuki :)



  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele