Portal Pszczelarski

Kurs pszczelarski w Legionowie 2017

Źródło informacji: nasze-pszczoly.pl/node/39

wydarzenie pszczelarskie kurs pszczelarski szkolenie pszczelarskie 2017 Legionowo Kurs pszczelarski w Legionowie 2017 Pasieka edukacyjno-szkoleniowa w Chotomowie Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły

Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły serdecznie zaprasza na Podstawowy kurs pszczelarski dla młodych pszczelarzy i sympatyków pszczelarstwa, który obejmować będzie 54-48 jednostek godzinowych i odbędzie się w każdą niedzielę w godzinach 11:00-16:00 od 15 stycznia do 9 kwietnia 2017 r. w Legionowie.

Część teoretyczna odbędzie się w sali konferencyjnej Urzędu Miasta w Legionowie (ul. Piłsudskiego 41, 05-121 Legionowo), zaś część warsztatowa w Pasiece edukacyjna-szkoleniowej w Chotomowie (ul. Partyzantów 124A, 05-123 Chotomów).

Program kursu pszczelarskiego w Legionowie 2017:

15.01.2017 (niedziela)
Temat: Morfologia i anatomia pszczoły miodnej.
Zagadnienia: Morfologia i anatomia pszczoły miodnej.

Temat: Przepisy prawne. 
Zagadnienia: Zasady założenia i utrzymywania pasieki. Warunki do założenia pracowni pszczelarskiej. Zasady sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich.

22.01.2017 (niedziela)
Temat: Planowanie pasieki (wybór miejsca, rodzaju ula, materiału hodowlanego). 
Zagadnienia: Dostosowanie miejsca do warunków miejscowych. Dostosowanie rodzaju i wielkości ula do rodzaju i wielkości pożytków. Zapotrzebowanie rodziny pszczelej w różnych porach roku. 

Temat: Pożytki.
Zagadnienia: Analiza wielkości zasobów pożytkowych: pyłek, nektar, woda; rodzaje pożytków, możliwości ich wykorzystania.

29.01.2017 (niedziela)
Temat: Historia pszczelarstwa i rola pszczół w ekosystemie. 
Zagadnienia: Historia pszczelarstwa w Polsce i na świecie. Wielcy ludzie - odkrywcy świata pszczół. Biologia pszczół, Produkty pszczele, wstęp do apiterapii. Ciekawostki. Możliwość zakupienia literatury i płyt CD z 15 wykładami. 

5.02.2017 (niedziela)
Temat: Życie i rozwój rodziny pszczelej: jesień, zima, wiosna, lato. 
Zagadnienia: Hodowla matek, unasienianie naturalne, sztuczne, poddawanie zależne od stanu i rozwoju rodziny. 

12.02.2017 (niedziela)
Temat: Prace pasieczne: jesień, zima, wiosna, lato. 
Zagadnienia: Sposoby gospodarowania, zarządzanie zasobami rodziny pszczelej, przygotowanie rodziny do pożytków, przygotowanie do zimowania, zabiegi stosowane w różnych porach roku. 

19.02.2017 (niedziela)
Temat: Choroby pszczół, sposoby zapobiegania chorobom i leczenie pszczół. 
Zagadnienia: Warroza, nosema ceranae, nosema apis, wirusy, grzybice, CCD.

26.02.2017 (niedziela)
Temat: Urządzenie i wyposażenie pracowni pasiecznej. 
Zagadnienia: Zasady dobrej praktyki higienicznej i technologii pracy. Miodarka, widelce, odstojniki, woda, linie automatyczne. Odsklepianie, klarowanie, rozlewanie, przechowywanie produktów pszczelich. 

Temat: Zapis cyfrowy stanu ramek podczas przeglądów. 
Zagadnienia: Sposób na analizę wsteczną stanu rodziny pszczelej oraz zdarzeń obserwowanych w różnych porach roku. 

Temat: Przestawianie korpusów.
Zagadnienia: Przemieszczanie korpusów jako sposób na intensyfikację rozwoju rodziny, wzrost produkcji rodziny, zapobieganie nastrojowi rojowemu. 

5.03.2017 (niedziela)
Temat: Produkty pszczele, ich znaczenie dla pszczół i człowieka. 
Zagadnienia: Wpływ środowiska i obsługi rodziny pszczelej na jakość i właściwości miodu. 
Zagadnienia: Produkty pszczele w diecie osób dorosłych i dzieci. 
Zagadnienia: Pyłek, pierzga niedoceniane produkty w profilaktyce. 

12.03.2017 (niedziela)
Temat: Substytuty diety – dobre także dla pszczół. 
Zagadnienia: Probiotyki, Hive alive, Bee Vital, Hive clean, B401, Feed bee, Api Bio Farma, Vitaeapis – zasady i terminy stosowania. 

Warsztaty: Pozyskiwanie propolisu, wytapianie wosku, przygotowanie substytutów diety na bazie produktów z ula. Wykonywanie form, świec i figur woskowych. 

19.03.2017 (niedziela)
Temat: Żonglowanie ramkami w ulu.
Zagadnienia: Klasyczny układ ramek w ulach leżakowych, korpusowych. Przemieszczanie ramek, jako sposób na rozwój i analizę stanu rodziny pszczelej. Analiza historii rozwoju rodziny na podstawie zawartości ramek. 

Warsztaty: Składanie ramek, drutowanie, wklejanie węzy. 

26.03.2017 (niedziela)
Warsztaty: Praktyczne zajęcia w pasiece edukacyjno-szkoleniowej w Chotomowie. 

2.04.2017 (niedziela)
Warsztaty (wizyta w pasiece): Wybrany przykład prowadzenia pasieki. Wyjazd do pasieki – ok. 100km.

9.04.2017 (niedziela)
Warsztaty: Zakończenie szkolenia. Podsumowania, dyskusja, degustacja produktów z ula i substytutów diety.

 

Koszt udziału w kursie pszczelarskim:

Całościowy koszt uczestnictwa w kursie dla członków Stowarzyszenia Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły wynosi 40 zł. Dla pozostałych osób 400 zł. 

Opłaty należy wnosić na konto organizatora kursu.

Organizator kursu pszczelarskiego:

Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły
ul. Ogrodowa 17
05-123 Chotomów
kontakt@nasze-pszczoly.pl 

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4114

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski