Makówki śląskie
Prawdziwe makówki śląskie robi się na mleku, jednak ja ze względu na to, że szybko kwaśnieją, robię na wodzie i ewentualnie później dolewam mleko. Chałkę można zastąpić długą bułką lub sucharkami. Miodem zastępujemy cukier i dodajemy go tyle, by makówki były słodkie, ale nie mdłe.
Składniki:
- 2,5 l wody lub mleka;
- 0,5 kg zmielonego maku;
- 0,5 kostki masła;
- 1 łyżka soli;
- 200 ml miodu;
- 100 g rodzynek;
- 100 g orzechów włoskich (można dodać laskowe);
- 100 g płatków migdałowych;
- 2 długie bułki (lingi, paryskie lub chałki);
- olejek migdałowy;
- wiórki kokosowe na wierzch.
Wykonanie:
W 5 litrowym garnku zagotować około 2,5 l wody. Do gotującej się wody wsypać zmielony mak i co jakiś czas mieszać. Gotować 30 minut, następnie dodać rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy, masło i po przegotowaniu dodać sól i miód. Miodu można dodać więcej, w zależności od upodobania.
Cały czas mieszając żeby składniki się nie przypaliły, gotujemy na zmniejszonym płomieniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olejek migdałowy.
Pokrojone bułki na około 1 cm zalewamy gorącym makiem na przemian. Na dnie miski mak i na końcu też mak. Makówki nie mogą być suche, bo będą niedobre.
Smacznego!
Liczba wyświetleń artykułu: 9450
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2016-12-19 20:16:37
OlaK 2016-12-21 14:57:06