Portal Pszczelarski

Makówki śląskie

przepis z miodem miód ciasto z miodem makówki śląskie

Prawdziwe makówki śląskie robi się na mleku, jednak ja ze względu na to, że szybko kwaśnieją, robię na wodzie i ewentualnie później dolewam mleko. Chałkę można zastąpić długą bułką lub sucharkami. Miodem zastępujemy cukier i dodajemy go tyle, by makówki były słodkie, ale nie mdłe.

Składniki: 
- 2,5 l wody lub mleka;
- 0,5 kg zmielonego maku;
- 0,5 kostki masła;
- 1 łyżka soli;
- 200 ml miodu;
- 100 g rodzynek;
- 100 g orzechów włoskich (można dodać laskowe);
- 100 g płatków migdałowych;
- 2 długie bułki (lingi, paryskie lub chałki);
- olejek migdałowy;
- wiórki kokosowe na wierzch.

Wykonanie: 
W 5 litrowym garnku zagotować około 2,5 l wody. Do gotującej się wody wsypać zmielony mak i co jakiś czas mieszać. Gotować 30 minut, następnie dodać rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy, masło i po przegotowaniu dodać sól i miód. Miodu można dodać więcej, w zależności od upodobania.

Cały czas mieszając żeby składniki się nie przypaliły, gotujemy na zmniejszonym płomieniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olejek migdałowy.

Pokrojone bułki na około 1 cm zalewamy gorącym makiem na przemian. Na dnie miski mak i na końcu też mak. Makówki nie mogą być suche, bo będą niedobre.

Smacznego!

Iwona Knapczyk

Iwona Knapczyk

Autorka artykułów kulinarnych

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9450

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-12-19 20:16:37

Ciekawy przepis! Nie próbowałem nigdy czegoś takiego. Ciasto z bułkami, muszę spróbować :)

OlaK 2016-12-21 14:57:06

Baaaaardzo dobre...polecam .U mnie w domu zawsze były:-) słodkie i w boczki się odkłada,ale warto:-)



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zostań bohaterem pszczół

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół cau: KP

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 2.

Kłosowiec fenkułowy, mięta meksykańska – roślina miododajna