Portal Pszczelarski

Biowar - prawidłowe stosowanie pasków przeciw warrozie pszczół

Biowar lek dla pszczół zwalczanie warrozy lek na warrozę stosowanie Biowaru Biowet Puławy

Biowar to preparat do zwalczania warrozy pszczół miodnych w postaci pasków, produkowany przez firmę Biowet Puławy.

Mechanizm działania Biowaru wykorzystuje zasadę tzw. socjobiologicznego podziału leku w rodzinie pszczelej, dzięki któremu chodzące po powierzchni pasków pszczoły ścierają z pasków substancję czynną i "zbierają" ją na swym ciele. POprzez kontakt między pszczołami robotnicami substancja aktywna przenoszona jest na pozostałe osobniki w rodzinie. Amitraz zawarty w preparacie, działa kontaktowo na pasożyty zabijając je.

Biowar przeznaczony jest do zawieszania w ulu w dawce 2 pasków na rodzinę pszczelą.

Leczenie wiosną Biowarem należy prowadzić przed pierwszym pożytkiem towarowym.

Leczenie jesienią Biowarem należy przeprowadzić po ostatnim miodobraniu (koniec lata/jesień).

Nowe serie Biowaru pakowane są próżniowo i zabezpieczone przed dopływem powietrza, co pozytywnie wpływa na trwałość i aktywność leku.

Paski Biowar należy umieścić w uliczkach o najbardziej intensywnym ruchu pszczół, gdyż tam znajduje się największa ilość pasożytów. Uliczki przed włożeniem pasków należy poszerzyć ta, aby pszczoły miały swobodny dostęp do obydwu stron paska. W ulach, w których stosuje się beleczki odstępnikowe, można to uzyskać poprzez zastosowanie w jednej uliczce międzyramkowej dwóch beleczek odstępnikowych.

W ulach wysokich np. typ "warszawski" - paski należy zawiesić niżej, tak aby znalazły się w miejscu największej ruchliwości pszczół. Nie należy zawieszać pasków w zbyt wąskich uliczkach lub na skraju gniazda, gdyż są one niezbyt licznie obsiadane przez pszczoły.

W razie gdyby ruch wewnątrz ula odbywał się z dala od pasków, należy zmienić miejsce ich zawieszania tak, aby znajdowały się one w miejscu największego gromadzenia się pszczół. Paski należy pozostawić w ulu na okres 8 tygodni, a następnie je usunąć.

 

Zaleca się jednoczesne prowadzenia leczenia we wszystkich ulach danej pasieki. Paski z danego opakowania należy zużyć natychmiast po jego otwarciu. Pasków nie należy używać ponownie. Nie wolno stosować leku po upływie terminu ważności.

Poprzez wprowadzene patyczka w specjalnie przygotowany otwór w każdym pasku, możemy w łatwy sposób umieścić pasek w uliczce ramkowej.

Aby zapobiegać ponownym inwazjom pasożyta Varroa destructor, zaleca się jednoczesne prowadzenie leczenia w pasiekach położonych w bliskim sąsiedztwie.



Liczba wyświetleń artykułu: 48847

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

BeePower! w Polsce i za granicą

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią