Gorąca lemoniada z miodem - przepis
Deszcz, porywisty wiatr, ciemno rano i jeszcze ciemniej po południu. Nic tylko zaszyć się w domu i... skosztować rozgrzewającej lemoniady z miodem!
Przepis na gorącą lemoniadę z miodem (porcja dla 4 osób):
Trudność przepisu:
Przepis łatwy. Czas wykonania ok. 10 minut.
Składniki:
- 4 szklanki przegotowanej, gorącej wody (najlepiej o temperaturze 80 stopni),
- 3 cytryny,
- 2 torebki zielonej herbaty,
- 4 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Należy przygotować duży dzbanek, włożyć dwie torebki zielonej herbaty, zalać go przegotowaną, gorącą wodą i odczekać 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy herbaty i dodajemy do naparu cztery łyżki miodu. Mieszamy aż miód się rozpuści.
Następnie z jednej cytryny ścieramy skórkę i dodajemy ją do dzbanka z herbatą i miodem. Ze wszystkich trzech cytryn wyciskamy sok i przelewając przez sitko, dodajemy go do naparu. Całość mieszamy i przelewamy do kubków.
Wskazówka:
Tak przygotowaną lemoniadę warto podawać póki jest gorąca.
Smacznego!
Liczba wyświetleń artykułu: 4860
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!