Portal Pszczelarski

Koniec kwitnienia nawłoci 2016

pszczelarstwo w Polsce nawłoć nawłoć kanadyjska mimoza

Nawłoć często bywa mylona z mimozą, dlatego refren znanej piosenki powinien brzmieć raczej "nawłocią jesień się zaczyna". To właśnie ta kwitnąca na żółto roślina zamyka najczęściej okres korzystania przez pszczoły z pożytków. 

Zgodnie z informacjami opublikowanymi w ramach portalu Polskiej Agencji Prasowej Nauka w Polsce, właśnie kończy się okres kwitnienia tej wyjątkowo miododajnej rośliny. Pierwotnie pochodziła ona z Ameryki i była używana do dekoracji ogrodów. Po sprowadzeniu szybko się rozrosła i obecnie jest bardzo popularną rośliną nieużytków i ugorów. Nawłoć kanadyjska jest w Europie uznawana za jedną z najbardziej ekspansywnych gatunków roślin. Zagłusza ona inne rośliny do tego stopnia, że można wręcz mówić o monokulturze na wielu obszarach. 

Wiesław Gawryś, zastępca dyrektora Ogrodu Botanicznego Polskiej Akademii Nauk w Powsinie w rozmowie z Polską Agencją Prasową zauważył, że podstawową zaletą nawłoci jest jej wyjątkowa miododajność, ponieważ nie posiada ona szczególnych walorów dekoracyjnych. Ekspert dodaje, że gdyby nawłoć kwitła we wcześniejszych miesiącach, a nie wraz z nadejściem jesieni, produkcja miodu byłaby zdecydowanie prostsza. Końcówka sierpnia i wrzesień to w końcu czas, kiedy pszczoły zaczynają się już szykować do zimowli i latają zdecydowanie słabiej. Pszczelarze rzadko decydują się na odbieranie miodu z nawłoci. 

Opracowano na podstawie:
Limanowa.in, Nie mimozami, lecz nawłocią jesień się zaczyna, http://www.limanowa.in/wydarzenia,33035.html, data publikacji: 2016.09.25, data odczytu: 2016.09.26.
Nauka w Polsce PAP, Dobrze, jak pająkowi w nawłoci, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,411058,dobrze-jak-pajakowi-w-nawloci.html, data publikacji: 2016.09.07, data odczytu: 2016.09.26.

Zobacz również:

Nawłoć kanadyjska - roślina miododajna

Nawłoć późna, nawłoć olbrzymia - roślina miododajna



Liczba wyświetleń artykułu: 4262

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.