Polski miód w Algierii
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swojej stronie internetowej informuje, że służby weterynaryjne Polski i Algierii uzgodniły wzory świadectw zdrowia dla eksportowanych do Algierii produktów, w tym również dla miodu pasteryzowanego.
Co to oznacza dla polskiego pszczelarza? Otóż to, że dzięki tym dokumentom algierski rynek otworzy się dla polskiego miodu. Skorzystają również producenci z sektoru rybołówstwa, gdyż ich także obejmują niniejsze regulacje. W niedalekiej przyszłości do tego grona dołączą również eksporterzy jaj wylęgowych, jednodniowych kurcząt i indycząt oraz nasienia bydła.
Ta wspaniała informacja zarówno dla doświadczonych pszczelarzy, jak również i osób, które powoli zaczynają się interesować pszczelarstwem. Otwarcie się rynku algierskiego dla polskich pszczelarzy spowoduje wzrost popytu na miód, co powinno przełożyć się na ceny produktów pszczelich. To powinno przyspieszyć zwrot poczynionych inwestycji w pasiekę dla nowych pszczelarzy i stanowić dodatkowy bodziec do rozwijania istniejących pasiek przez dotychczasowych pszczelarzy.
Naturalnie, samo podpisanie stosownych dokumentów na szczeblu rządowym nie spowoduje, że pszczelarzom będzie się żyć lepiej i od razu poczują różnicę w osiąganych przychodach. Niemniej jednak jest to kolejny krok, którego celem jest pobudzenie polskiego sektora pszczelarskiego do dalszego rozwoju i obniżenie przeciętnego wieku pszczelarza o co najmniej kilka lat.
Moim zdaniem jest to właściwe i rozsądne działanie, z korzyścią dla producentów produktów pszczelich, zwłaszcza kiedy importerzy miodów z Chin i Ukrainy próbują wypierać rodzimy miód. Ciekaw jestem Waszego zdania. Piszcie pod artykułem!
Opracowano na podstawie:
Strona Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polski miód i produkty rybołówstwa pojadą do Algierii, Data odczytu: 23.08.2016 r.
AgroFakt.pl, Brakuje pszczół i pszczelarzy!, Data odczytu: 24.08.2016 r.
Liczba wyświetleń artykułu: 1773
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!