Portal Pszczelarski

Święto Miodu w Skansenie w Chorzowie 2016 - relacja z wydarzenia

wydarzenie pszczelarskie Marek Szołtysek Zbigniew Binko Sławomir Forystek Jacek Wołowski Marek Staszewski Henryk Działo Paweł Nowak

Przy pochmurnej, ale ciepłej pogodzie odbył sie kolejny "Dzień Miodu" w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie.

Całość imprezy prowadził Marek Szołtysek. O historii pszczelarstwa opowiedział Zbigniew Binko, prezes Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach. O roli pszczół w przyrodzie mówił Sławomir Forystek, specjalista z Nadleśnictwa Katowice. O miodzie w kosmetykach i zielarstwie opowiedział Jacek Wołowski. Pan Henryk Działo dwukrotnie przeprowadził pokaz miodobrania.

Oprócz tego cały czas był prowadzony "Konkurs na najsmaczniejszy miód" i pokaz odlewania świec z wosku pszczelego, Straż Pożarna wykonała profesjonalny pokaz zdejmowania gniazda os, a dwie miłe panie, ubrane bardziej za osy niż za pszczoły, zajmowały sie zabawami z dziećmi. Panowie leśnicy z Nadleśnictwa Katowice prezentowali ulik obserwacyjny z żywymi pszczołami, tablicę interaktywną "Pszczoła miodna", a każdy chętny mógł spróbować swoich sił w "dzianiu barci".

Przed zakończeniem imprezy roztrzygnięto "Konkurs na najsmaczniejszy miód". Pierwsze miejsce zdobył miód lipowy od pana Marka Staszewskiego, drugie miejsce miód spadziowy pana Henryka Działo, a trzecie miód lipowy pana Pawła Nowaka. Rozlosowano również dziesięć słodkich nagród dla osób oddających głosy w Konkursie. Po słodkich emocjach można było posłuchać dobrej muzyki i zaopatrzyć się w miody na licznych stoiskach.

Fotorelacja z wydarzenia: http://szpkatowice.pl/index.php?adres=g47



Liczba wyświetleń artykułu: 1996

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy